Voorstelling Hans Holtslag – Kristallen tranen

Door Ine Kuijs

Hans heeft de afgelopen drie jaar een voorstelling gespeeld met de titel ‘Trillende tranen’. Deze voorstelling heeft hij in februari 2016 bij het Parkinsoncafé in Den Bosch gespeeld, waarin hij voor velen op een herkenbare en humoristische manier vertelde over de manier waarop hij omgaat met zijn Parkinson. Er was zoveel enthousiasme over de middag, dat ook dit jaar Hans is gevraagd met zijn nieuwe voorstelling ons te bezoeken. De titel is ‘Kristallen tranen’. Hierin laat hij zien hoe je om kunt gaan met de ziekte van Parkinson in relatie tot de buitenwereld.

Volgens Hans ‘onthult Parkinson je’. Het trillen van je handen, het voorovergebogen en trage lopen zijn voor de buitenwereld zichtbaar. Deze worden niet altijd goed ingeschat en er kunnen soms kwetsende opmerkingen worden gemaakt. Toch is het herkennen van de kenmerken van Parkinson ook afhankelijk van de omgeving waarin jij je bevindt.

Hans gaf als advies mee dat we moeten leven in het ‘NU’, niet in het verleden of de toekomst. Geniet van het moment, geniet van het leven wanneer dat kan. Natuurlijk zijn er momenten van verdriet, het is niet altijd makkelijk om met een ziekte te leven. Indien je dan goedbedoelde adviezen van anderen krijgt, moet je zelf na blijven denken, want anderen kennen je situatie niet, ze weten niet wat voor jou belangrijk is. Blijf in ieder geval de regisseur van je eigen leven.

Prachtig ook hoe Hans tijdens de voorstelling het publiek betrok. Het geweldige ‘pianospel’ van Hans en een van de aanwezigen bracht veel mensen in ontroering. Wat deden ze het samen geweldig! Complimenten voor de vrouw die zich liet verleiden het toneel op te gaan.

De zaal was goed gevuld. 70 tot 80 mensen hebben mogen genieten van de voorstelling, waarin Hans ons aan het lachen maakte, maar er waren voor velen ook emotionele momenten. De reacties van de aanwezigen waren zeer positief, onder andere: zo herkenbaar, begrip, medeleven, fijn dat Parkinson op deze manier eens bekeken wordt. Er wordt uitgekeken naar de volgende voorstelling.

Hans heeft een boekje gemaakt met de teksten van deze voorstelling. Het kon achteraf voor een vrijwillige bijdrage worden aangeschaft.

Zie voor meer informatie over Hans Holtslag: http://hansholtslag.123website.nl/

Het was een geweldige middag waarin Hans Holtslag ons op een open, kwetsbare manier heeft meegenomen in zijn leven met de ziekte van Parkinson. We hebben gezien hoe hij kan omdenken en op deze manier een positieve draai geeft aan zaken die anderen als beperking ervaren.