Voeding en Parkinson

Voeding en Parkinson door diëtist L. den Brabander, 11 november 2014

door Olga Beverwijk

In het Parkinson Café was het om half twee al gezellig druk. Het organisatiecomité had dan ook voor deze middag een thema uitgekozen, waar iedereen, die de ziekte van Parkinson heeft, vroeg of laat mee te maken krijgt:  de dagelijkse voeding en dan in combinatie met de eigen voorgeschreven medicatie.

Mevrouw L. den Brabander, diëtiste, legt aan de hand van duidelijke voorbeelden uit, dat eiwitten in onze voeding een enorme invloed hebben op de opname van de werkende stoffen uit onze medicijnen. Is onze maag te vol, is er sprake van obstipatie, is er sprake van gewichtsverlies of juist van gewichtstoename, spelen kauw-  en slikproblemen ook een rol? Wat zijn de oorzaken van al deze symptomen. Maar ook niet onbelangrijk,  wat kunnen we er zelf aan doen om zo optimaal mogelijk te kunnen profiteren van de werkende stoffen in onze medicijnen.

Ongeveer zestig mensen waren deze middag aanwezig, een mooie opkomst . Na afloop van de lezing waren er dan ook veel, meest individuele, vragen waarop door de twee aanwezige diëtisten van het ParkinsonNet duidelijke antwoorden werden gegeven. Onder het genot van een kopje koffie/thee of een glaasje fris werd er nog lang nagebabbeld en ervaringen uitgewisseld.

Bekijk hier het videoverslag gemaakt door Wim van der Meer:

Bekijk hier de foto’s gemaakt door Olga Beverwijk: