Vijfjarig jubileum & voorstelling “Tuitende tranen” door Hans Holtslag

Door Ine Kuijs

Het was deze keer een bijzondere bijeenkomst. In september bestond het Parkinsoncafé Den Bosch 5 jaar. De viering hiervan is uitgesteld tot 10 december, de laatste bijeenkomst van 2019. Er waren bijzonder veel mensen die graag dit jubileum met ons wilden vieren. We mochten ruim 80 gasten verwelkomen!

Karin opende de middag, waarin ze aandacht had voor hoe het Parkinsoncafé 5 jaar geleden is ontstaan. Veel van de professionals zijn nu nog steeds actief in het bestuur. De professionals, maar ook de vrijwilligers, werden naar voren geroepen en bedankt voor het werk dat ze de afgelopen jaren voor het café hebben verricht. Ze werden in het zonnetje gezet met voor de dames een bos bloemen en voor de heren een bierpakket. Heel bijzonder was de aanwezigheid van Janny, de vrijwilliger van het eerste uur, die helaas moest stoppen vanwege haar gezondheid. Ook zij werd bedankt met een bos bloemen.

Het programma werd vervolgd met Hans Holtslag. Hij is cabaretier en heeft een drieluik geschreven over zijn ervaringen met Parkinson. In februari 2016 heeft hij ons kennis laten maken met ‘Trillende tranen’ en in september 2017 met ‘Kristallen Tranen’. Deze keer mochten we kijken naar zijn nieuwe voorstelling: ‘Tuitende Tranen’. De voorstelling gaat over hoe je je emotioneel incontinent kunt voelen en waarin je ontdekt dat je alleen maar los kunt laten wat je omarmd hebt. Hans vertelt over zijn eigen leven, zijn geliefden, zijn eigen ervaringen en hoe hij daarmee omgaat. Ook besteedde hij een deel van de voorstelling aan de DBS-operatie (hersenoperatie), die hij afgelopen jaar heeft gekregen. Hij is daar vreselijk blij mee en adviseerde de mensen met Parkinson toch zeker te kijken of ze daarvoor in aanmerking kunnen komen. Het heeft hem zoveel rust gebracht. Uiteraard gaat de ziekte hier niet mee over, maar Hans ervaart dat hij op dit moment veel beter in zijn vel zit en niet meer afhankelijk is van anderen.

Hans maakte tijdens de voorstelling veel gebruik van prachtige nummers, die door velen werden herkend en we werden zelfs gestimuleerd mee te zingen met Sammy, Let it be, Troubled water etc.

Aangezien velen in dezelfde situatie zitten, wordt veel van wat Hans vertelt herkend. Toch word je regelmatig door Hans verrast, aan het denken gezet en aan het lachen gebracht.

Na de pauze gaf Hans, voordat hij met de voorstelling doorging, de gelegenheid om vragen te stellen of opmerkingen te maken. Er kwamen verschillende reacties uit de zaal. Er wordt meegeleefd, er rolt af en toe een traan, er zijn glimlachen op gezichten te zien en er is vooral ook genoten. Het was in alle opzichten een fijne middag.

De middag werd afgesloten in de zaal met een hapje en een drankje. Gezellig dat zoveel mensen bleven en in kleinere groepen napraatten. Bij het naar huis gaan mocht iedereen een stresskerstman meenemen met daaraan het programma van het komende half jaar. Fijn dat u met zovelen aanwezig was. Volgend jaar is iedereen weer van harte welkom!