Uitstapje: jeu de boules

Door Ine Kuijs

Dinsdag 10 mei was er een uitje door het Parkinson(isme)café georganiseerd. Met een groep van een kleine 30 personen waren we uitgenodigd bij de jeu de boules club ’t Dupke in Sint-Michielsgestel. We werden daar ontvangen met een kopje thee of koffie en kregen een korte uitleg over de regels van het spel. Er was een indeling gemaakt, waarbij de persoon met Parkinson gekoppeld was aan zijn of haar partner, mantelzorger of een lid van het Parkinsonteam en zij mochten samen spelen tegen een ander koppel. De ballen stonden al klaar en we konden dan ook snel starten met spelen. Tussendoor waren er mensen van de club aan wie je nog vragen kon stellen of die nog wat extra uitleg gaven.

We boften met het weer, het was een heerlijke temperatuur om buiten te zijn en het zonnetje lachte ons toe. Het was druk op de baan. Veel mensen liepen fanatiek naar de ballen om te kijken welke bal het dichtst bij de but (het kleine houten balletje waarop gericht moet worden) lag. Anderen wachtten rustig af wat het resultaat was om verder te mogen gooien of de beurt aan de andere partij te laten.

Het koppel dat als eerste 13 punten had verzameld had gewonnen en zoals in een echte wedstrijd moest dat gemeld worden aan de ‘wedstrijdleiding’. Tussendoor was er gelegenheid om binnen een drankje te halen en even met elkaar na te praten. Maar al snel werden we allemaal aan een ander willekeurig persoon gekoppeld om nog een wedstrijd te spelen. Bij sommigen ging het er fanatiek aan toe en werd met meetlint gemeten welke bal het dichtst bij de but lag. Tussendoor werd veel gelachen en genoten.

Achteraf mocht de stand weer worden doorgegeven en was er nogmaals tijd voor een drankje. Er vormden zich allerlei groepjes, die enthousiast doorpraatten over de gezellige en goed georganiseerde middag. Er was zelfs een berekening losgelaten op de scores en de 3 beste spelers van die middag werden bekendgemaakt. Uiteraard noemen we die, want hun prijs is ‘De eer van ons allen’:
1: Hans de Bok
2: Leonie van Keulen
3: Hans Kuijs
Met dank aan de organisatoren voor de gezellige middag!

Bent u zo enthousiast geworden dat u wel vaker zou willen spelen? Olga Beverwijk deelde een flyer uit en nodigt iedereen uit, ook de mensen die niet zijn geweest, om eens op de eerste vrijdagmiddag van de maand te komen kijken in Sint-Michielsgestel. Het is een speciale middag voor mensen met Parkinson(isme). Klik hier voor de flyer.