Uitje naar Den Eelder in Well

Door Ine Kuijs

Op dinsdag 8 mei zijn we met goed 20 personen naar Den Eelder in Well geweest. We werden verwacht tussen 13.30 uur en 14.00 uur. Ernst van der Schans en zijn zoon Willem ontvingen ons in de kantine van hun bedrijf met een heerlijk kopje koffie of thee met iets lekkers erbij. Maar op tafel stonden ook pakken met verschillende soorten producten van Den Eelder. Hiervan mocht geproefd worden.

Om 14.00 uur startte Willem met de geschiedenis van Den Eelder. Zijn ouders zijn in 1981 gestart met het bedrijf. Wij weten nu waar de naam van het bedrijf vandaan komt en hoe ze zich verder hebben ontwikkeld. Dit alles is deels ook terug te vinden op de site van Den Eelder. Zie: https://deneelder.nl/. Helaas moeten we dan het enthousiasme van de heren missen, want wat waren wij allen onder de indruk van de passie die uit de verhalen van Ernst en Willem vloeide! Wat hebben deze mannen ons tot het laatst geboeid!

Na het praatje zijn we de boerderij over gelopen. Voor het raam hebben we in de productiehal kunnen kijken naar het proces van het maken van karnemelk. Deze heeft in 2017 de eerste prijs gewonnen bij een karnemelktest. Het is boerenkarnemelk, wat wil zeggen dat de karnemelk op de ouderwetse manier wordt geproduceerd. Hiervoor gebruiken ze de melk die overblijft bij het karnen van boter. Zie https://deneelder.nl/karnemelk-wint-de-eerste-prijs/.

De laatste jaren worden er in de zuivelboerderij ook met geitenmelk producten gemaakt, zoals geitenkarnemelk, geitenyoghurt, geitenvla, geitenboter. De nadruk ligt bij Den Eelder op de kwaliteit en goede  smaak van de producten.

Vervolgens liepen we in het zonnetje over de boerderij. Eerst naar de koeienstal, waarbij we uitleg kregen over het besprenkelen van het dak, het automatiseren van het melken van de koeien, de robot die het voer van de koeien bijeenveegt, de zorg waarmee de koeien omringd worden etc. etc. etc. Daarna naar de stallen met de jonge dieren. We hebben een beeld gekregen van hoe het leven van een net geboren kalf verloopt.

De hele middag konden vragen worden gesteld, die meteen werden beantwoord.

Het was een fantastische middag, waarbij iedereen genoten heeft. De dag werd door Willem en Ernst afgesloten met het overhandigen van een tasje met 4 melkproducten van Den Eelder. Dus ook thuis kunnen we nog onder het genot van een glaasje karnemelk of een bakje yoghurt of vruchtenyoghurt of tijdens het smeren van de roomboter op ons brood nagenieten van deze middag.

Den Eelder heeft ons deze middag aangeboden, waarvoor dank. Wij konden hen verrassen met iets lekkers voor op tafel én met een prachtige foto die zo’n 25 jaar geleden bij toeval kon worden gemaakt bij de bevalling van een koe. Ernst en waarschijnlijk Willem staan op deze foto.  Volgens Willem gaat hij een mooi plaatsje krijgen in het bedrijf.