Speeddaten met professionals

Door Ine Kuijs

 Aanwezige professionals:
– Fysiotherapie: John van Loon & Dorien Bekker
– Specialist ouderengeneeskunde: José Verheijden
– Ergotherapeuten: Chantal Lambooij & Linda Evengroen
– Parkinsonverpleegkundigen: Angret Minten &   Esther van Leeuwen
– Diëtisten: Ludwien den Brabander & Mieke Baken
– Logopedisten: Marieke Jansen &  Carlijn van Hout

In totaal waren we met zo’n 35-40 personen en 13 professionals van zes zorgdisciplines: fysiotherapie, specialist ouderengeneeskunde, ergotherapeuten, Parkinsonverpleegkundigen, diëtisten en logopedisten. De groep werd verdeeld over zes tafels met aan iedere tafel een bepaalde discipline. Aan elke tafel zaten één of twee professionals met 5 à 6 gasten die 10 minuten met elkaar in gesprek konden gaan. Vaak werd er gestart met een introductie door de professional en werd in het kort uitgelegd wat hun discipline inhoudt, wanneer je bij hen terecht kunt, wat ze doen etc. Ook werd vaak verteld of de zorg wordt vergoed door de ziektekostenverzekering of niet. Na 10 minuten werd er van tafel gewisseld, zodat je bij alle professionals terechtkwam. Er konden vragen worden gesteld aan de professionals, maar ook werden ervaringen uitgewisseld met elkaar.

Er werd geadviseerd niet te lang te wachten met het inroepen van professionele hulp. Ze kunnen veel voor je betekenen in een periode dat je met vragen zit. Bij alle hulp die je vraagt zal rekening worden gehouden met jouw wensen. De hulp die wordt gegeven is maatwerk. Er zijn professionals die de situatie thuis komen bekijken, zodat de hulp die wordt geboden zo goed mogelijk bij je past.

Omdat het kleine groepen waren, werd iedereen betrokken bij de gesprekken.

Reacties van mensen op de bijeenkomst:

  • De middag werd als positief ervaren. Fijn om met verschillende verzorgers gesproken te hebben, maar ook om van mensen die hetzelfde ervaren als jij de verhalen te horen. Het was een nuttige middag.
  • Positief, maar zo vermoeiend voor sommigen, zelfs voor professionals. Anderen vonden dat meevallen.
  • De professionals zaten steeds aan dezelfde tafel, wij draaiden door. Sommigen vonden dit lastig, hadden liever dat de professionals wisselden van tafel, maar er waren ook mensen die het juist fijn vonden tussendoor even op te kunnen staan en te bewegen.

Al met al een nuttige en fijne middag.

Tip: aan een van de tafels werd verwezen naar de volgende app: PD – Parkinson oefeningen.

Deze app bevat video instructies en bewegingsadviezen voor mensen met de ziekte van Parkinson en andere vormen van Parkinsonisme en is bedoeld als bron voor dagelijkse oefeningen en adviezen voor het omgaan met bewegingsproblemen.