Ruimte voor jouw verhaal

Door Ine Kuijs

De middag werd geopend door Miriam de Bekker.

  • Zij vertelde over het nieuwe programma van september tot en met december. Deze zijn te vinden op de site van het Parkinsoncafé.
  • De directeur van de Parkinsonvereniging was bij deze middag als gast aanwezig en werd welkom geheten.
  • Marieke Janssen-de Bruijn is 9 mei bevallen van zoon Thom.

De middag werd begeleid door Daniëlle Burgmans (psycholoog) en Sabine Verstijnen (storyteller).

Door middel van het sprookje van Roodkapje heeft Sabine stap voor stap ieder zijn eigen verhaal op laten schrijven. Iedereen had een lijst met vragen, die per groep zijn uitgelegd. Bijvoorbeeld:

Roodkapje                              kijken naar jezelf, zowel de buiten- als de binnenkant

Het bos                                    het pad dat jij bewandelt

Mand van Roodkapje        middelen: alles wat je bij je draagt

De wolf                                    hulp: de mensen die met je meelopen

Oma                                          betekenis: de mensen met wie jij meeloopt. – die jij steunt

Nadat een onderdeel was uitgelegd, mochten de daarbij behorende vragen worden beantwoord. Bijvoorbeeld bij Roodkapje: hoe zie je er van buiten uit? Wat zijn je eigenschappen? Maar ook je binnenkant mocht je beschrijven. Ik ben…. , ik hoop ….., ik wens ……, ik houd van…..

Tijdens het beantwoorden van de vragen was iedereen stil aan het nadenken over wat bij hem of haar paste. Ook ontstonden er tussen mensen gesprekken over het onderwerp.

Toen het hele formulier was ingevuld en iedereen even was bijgekomen van een pauze, hebben een paar aanwezigen hun verhaal voorgelezen. Het was bijzonder zoals mensen hun leven door middel van een sprookje hadden beschreven en daarmee vertelden: ‘Dit is waar het op dit moment in mijn leven over gaat’.

Er ontstonden gesprekken over de ervaringen van anderen. Veel van de antwoorden bleken overeen te komen. Vooral de antwoorden van de personen met Parkinson hadden overeenkomsten, als de antwoorden van de mantelzorgers. Het was fijn om te ervaren dat anderen dezelfde ervaringen hebben als jij. Het geeft steun.