In beweging met de Ronnie Gardiner Methode

12 januari was het weer tijd voor de eerste bijeenkomst van het jaar, dit keer stond de Ronnie Gardiner Methode op het programma. Langzaam maar zeker liep de zaal vol met belangstellenden, 36 in getal deze keer, wederom een mooie opkomst zodat de zaal weer goed gevuld was.

20160112_142349_resized

Miriam de Bekker heette eenieder welkom en wenste iedereen allereerst een gelukkig 2016 om vervolgens aandacht te vragen voor het feit dat de organisatie naarstig op zoek blijft naar vrijwilligers die zich op welke wijze dan ook in willen zetten voor het Parkinson Cafe. Eventuele geïnteresseerden kunnen zich via parkinsoncafeshertogenbosch@gmail.com aanmelden. Tevens werd er door Miriam melding gemaakt van de literatuur op de leestafel en dat de daar liggende informatiematerialen ook meegenomen mogen worden.
Na een korte inleiding door Chantal werd het woord gegeven aan Jessica Manders en Ingrid Voncken, bewegingsbegeleiders bij Brabantzorg, om ons meer te vertellen over de Ronnie Gardiner methode en het ontstaan hiervan. Jessica en Ingrid zijn sinds 2015 gecertificeerde RGM practitioners en zij staan te popelen om de RGM methode meer onder de aandacht te brengen en verder uit te breiden in de regio.

De RGM is ontwikkeld door Ronnie Gardiner, een Amerikaanse jazz drummer, na een persoonlijk drama. Al met al is hij 13 jaar bezig geweest met het ontwikkelen van de methode in samenwerking met verschillende mensen uit de medische wereld. Op youtube staat er sinds kort een documentaire (helaas wel Zweeds) over Ronnie Gardiner, zijn leven en de ontwikkeling van de methode indien u hier meer over wil weten. (https://www.youtube.com/watch?v=4o4_Hetu6qs)

extra

In het kort is de Ronnie Gardiner Methode “een multi sensorische oefenmethode voor de hersenen” om deze in optimale conditie te krijgen. Voor uitgebreide info is het ook in dit geval raadzaam de site, www.rgm-nederland.nl, te bezoeken.

Na een korte inleiding over de werking van de hersenhelften (links verstand, rechts melodie/ritme/kleur) en hoe de RGM de beide hersenhelften stimuleert samen te werken volgde er al snel een stukje praktijk in combinatie met uitleg over de gebruikte kleuren symbolen en geluiden. De aanwezigen gingen snel, staand of zittend op in de muziek van de Blue Diamonds en alvorens verder te gaan met het praktijkgedeelte werd besloten om eerst te pauzeren om op deze manier goed uitgerust aan het tweede praktijkgedeelte te kunnen beginnen.

20160112_142917_resizedNa de pauze werd het tijd om de heupen eens goed los te gooien en op de klanken van Little Richard’s  Living Doll de Ronnie Gardiner Methode echt in praktijk te gaan brengen. De voeten gingen ritmisch van links naar rechts. Onder de bezielende leiding van Jessica en Ingrid werden de aanwezigen steeds fanatieker en kon het voetenwerk al snel uitgebreid gaan worden met klappen en het uiten van de bijbehorende geluiden. Linkervoet Tjik, rechtervoet Boem…dit alles op het ritme van muziek volgens het schema wat geprojecteerd werd…… Omdat al snel duidelijk was dat de aanwezigen bovengemiddeld getalenteerd waren werd de moeilijkheidsgraad al snel verhoogd en kwamen er steeds meer variaties bij, handen op de knieen….Baaa….Ting…. de zaal werd steeds enthousiaster.  Als afsluiting werden alle registers opengetrokken en werden alle combinaties ingebracht op de klanken van Ramona…. Tijdens deze laatste oefening werd duidelijk dat de hersenhelften uitermate uitgedaagd worden tot een goede samenwerking door de Ronnie Gardiner Methode. Als iedereen moe en voldaan weer op de stoel heeft plaatsgenomen neemt Miriam de microfoon weer over om Jessica en Ingrid te bedanken voor de leerzame en leuke introductie van vanmiddag.

20160112_142444_resizedIk denk dat ik voor eenieder spreek als ik zeg dat er wederom sprake was van een zeer geslaagde bijeenkomst. Jessica en Ingrid bedankt voor jullie enthousiaste uitleg en begeleiding en ik denk dat er zeer zeker mensen in de zaal interesse zullen gaan tonen om deel te gaan nemen aan de Ronnie Gardiner Methode.

De volgende bijeenkomst is 16 februari, in verband met carnaval is er gekozen voor de derde dinsdag van de maand. Zoals al eerder te lezen op de site zal Hans Holtslag dan zijn voorstelling “Trillende Tranen”brengen.  Zaal is open vanaf 13.30 uur en de eindtijd is 16.00 uur.