Productenbeurs in het ParkinsonCafé

door Olga Beverwijk

Het is 9 juni, een dinsdagmiddag 14.00 uur. Voordat de welverdiende vakanties beginnen, komen we nog één keer bij elkaar in ons vertrouwde Parkinsoncafé. De organisatie heeft voor deze warme junidag een productenbeurs opgezet en daarvoor diverse bedrijven, waarvan zij denken dat die iets voor ons als Parkinsonpatiënt kunnen betekenen uitgenodigd. De zaal staat daarom deze keer gezellig vol met allerlei kraampjes, waarop de bedrijven hun handigheidjes aan ons kunnen laten zien en erover vertellen. Verder is er voor ons de mogelijkheid om gerichte vragen te stellen en de dingen te voelen en vast te houden.

2015-06-09 Verslag (1)Er is op veel terreinen informatie te verkrijgen. Zo neemt bijvoorbeeld de heer Mark Janssen  van MemoMoto uit Hilversum je via een beeldscherm mee op een virtuele fietstocht op voor jou bekend terrein. Het is in eerste instantie opgezet voor mensen met dementie, maar ook Parkinsonpatiënten kunnen er goed mee uit de voeten. Gezeten in je eigen rolstoel of op een fiets, hometrainer of loopband(?) kom je op de route op de film alleen vooruit als de persoon  beweegt. Om een rondje om de kerk of langs de molens te fietsen, moet je dus eerst zelf in beweging komen. En zeg nou zelf, wat is leuker: gewoon het traditionele kwartiertje op de hometrainer of een rondje in de “buiten”lucht. Leuke stand en velen van ons grepen de kans aan om zelf te ervaren hoe zo’n fietstochtje in zijn werk gaat..

2015-06-09 Verslag (2)Maar er was nog veel meer te zien, te horen en soms zelfs te proeven. De firma Sorgente uit Houten is dé specialist op het gebied van drinkvoeding thuis. Of het nu gaat om drinkvoeding, dieetzuigelingenvoeding, stofwisselingspreparaten, sondevoeding en alles wat daarbij hoort of eiwitarme dieetproducten, de firma Sorgente heeft het. Veel meer uitgebreide informatie kunt u op hun website: www.sorgente.nl terugvinden.Van de diverse hapjes, toetjes en drankjes kon worden geproefd. En toen werd duidelijk, dat over smaak inderdaad niet te twisten valt!!

2015-06-09 Verslag (3)

De firma Vitalis uit Drachten, gelukkig met een verkooppunt in Arnhem, had groots uitgepakt (letterlijk en figuurlijk). Ze hadden verschillende soorten aangepaste fietsen meegenomen , maar ook een groot aantal rollators. Deze, op het plaatje hiernaast is heel gemakkelijk en snel om te bouwen tot een rolstoel. Met deze rollator die wel zwaar is (10 kg) en ook veel geld kost (€ 750,00) heeft als voordeel, dat je zo lang mogelijk zelf loopt en als het traject dan uiteindelijk toch te lang blijkt te zijn, kun je er gewoon bij gaan zitten. (Moet je alleen nog wel iemand vinden die de rolstoel wil duwen!). 2015-06-09 Verslag (4)Naast fietsen en rollators waren er ook de vele kleine handige hulpmiddelen voor dagelijks gebruik in en om het huis. De minicatalogus,die gretig aftrek vond,  geeft een goed beeld van wat er allemaal op  de markt is om ons te helpen met bepaalde dagelijkse handelingen. Voor meer informatie op dit interessante gebied kunt u contact opnemen met de ergotherapeuten van het ParkinsonNet bij u in de buurt.

2015-06-09 Verslag (5)Ook voor handige hulpmiddelen, maar dan voor aanpassingen aan uw eigen computer,  is Anita Kalkhoven van  de firma RDG kompagne uit Enschede  naar ons Parkinsoncafé gekomen. Een aantal van de trouwe Parkinsoncafébezoekers heeft gelukkig nog steeds werk , anderen gebruiken de computer voor hun hobby. Daarom  is het goed om te weten dat het toetsenbord en de muis kunnen worden aangepast. Hetzelfde geldt voor het gebruik van spraakherkenningsprogramma’s, zoals Dragon. Er zijn echt veel mogelijkheden en daarom hoeft u uw werk zeker niet op te geven als blijkt dat u lijdt aan de  ziekte  van Parkinson.

2015-06-09 Verslag (6)Een ander, heel ingrijpend probleem  voor een Parkinsonpatiënt is,  dat de controle over de sluitspieren in de loop der tijd ook minder gaat worden, met alle gevolgen van dien.

De medische speciaalzaak voor wond- en huidverzorgingsproducten , stoma-artikelen en incontinentie- en retentiematerialen is de firma Hoogland Medical uit Oss. Dit bedrijf levert allerhande incontinentiematerialen, maar ook absorberend materiaal en hulpmiddelen. De beide dames hadden hun kraampje goed voorzien van materiaal. Voor meer informatie over of het bestellen van de artikelen kunt u op hun website terecht: www.hooglandmedical.nl

2015-06-09 Verslag (7)Ook Parkinsonpatiëten krijgen naar mate ze ouder worden, steeds meer en vaker problemen met het gehoor. Zeker zij, die in hun jeugdjaren altijd de oordopjes in hadden om naar hun favoriete muziek te luisteren. Om eens te testen hoe het met ons gehoor gesteld was, was er een medewerker van de buitendienst van “Beter Horen”. Deze audicien nam terplekke de hoortest af. Naar aanleiding van de uitslag van deze test, werd samen gekeken óf het probleem kon worden opgelost en vooral hoe.  Bij de huidige generatie gehoorapparaten is  de elektronika op vernuftige wijze is ingebouwd. Toch zijn ze zo klein,dat ze nauwelijks zichtbaar zijn.

De eerste Productenbeurs is deze middag druk bezocht door Parkinsonpatiënten ,maar ook door de vele meegekomen partners en/of mantelzorgers.  De organisatie kan terugkijken op een geslaagde middag. In juli en augustus zijn er geen bijeenkomsten in het Parkinsoncafé. Hopelijk genieten velen van ons van een heerlijke vakantie.

Op dinsdag 8 september gaan we weer verder en dan is er een neuroloog uitgenodigd, die één en ander omtrent de Ziekte van Parkinson nog eens extra zal belichten. Dus als u persoonlijke vragen heeft, neem ze mee op 8 september en u krijgt vast en zeker een duidelijk, persoonlijk antwoord.

TOT GAUW !!

Videoverslag (door Wim van der Meer)