PPEP4ALL

door Carin van Schaaijk

Olga Beverwijk is met vakantie vandaar dat ik vandaag inval om de aantekeningen te maken van deze bijeenkomst met als onderwerp de PPEP4ALL. Het was prachtig weer met een temperatuur van rond de 20 graden, de zaal zat redelijk vol er was dus een goede opkomst. Esther van Leeuwen krijgt het woord van Chantal en geeft nader uitleg aan de hand van sheets over de cursus PPEP4ALL (een patiënt en partner educatie programma voor alle chronische aandoeningen). De  cursus  is door Noelle Kamminga ontwikkeld voor Parkinsonpatienten en hun partners, maar is zeker ook geschikt voor patiënten met  andere chronische aandoeningen.

De PPEP4ALL cursus is gericht op de  patiënt (om positiever in het leven te komen staan en de ziekte te accepteren) en op hun  partners ( het zorgen staat voor hen vaak centraal , waar lopen ze tegenaan en wat doet het met hen). Tijdens de cursus  word je in 2 aparte groepen ingedeeld, een groep patiënten en een groep partners. In deze groepen ga je op basis van vertrouwen met elkaar in gesprek over het wekelijkse onderwerp (onder andere: zelf-evaluatie, stress management, angst en depressie). Beide groepen bespreken wekelijks eenzelfde onderwerp om zo ook te leren van lotgenoten.
De cursus is een aanvulling op het reguliere medische  programma , er wordt gesproken over medicatie en beweging , hoe kan je een juiste balans zoeken om beter en positiever in het leven te staan. Je grenzen leren aangeven, het gesprek open te gooien en  bespreekbaar maken wat de ziekte met je doet. Na de introductie is er een opbouw van intensiteit, mooie en minder mooie momenten beschrijven, respectvol met elkaar omgaan, eigen inbreng en ervaring uiten, een dagboek bijhouden, een open communicatie naar elkaar toe. Het uiteindelijke doel van het programma is om te leiden tot een verbetering van de kwaliteit van leven.
De cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten van anderhalf uur, de kosten bedragen 50 euro.  De  koffie en thee zijn gratis en ieder krijgt een cursus/werkboek waar zowel thuis als tijdens de cursus aantekeningen in gemaakt kunnen worden. Aanmelden kan via een formulier, liefst zo spoedig mogelijk. Bij voldoende inschrijvingen +/- 5 personen kunnen we starten september / oktober 2015 . De dag/ochtend/middag is mede afhankelijk van de cursisten.
Na afloop van de bijeenkomst is het werkboek in te zien. Wanneer er n.a.v. de bijeenkomst nog vragen zijn over PPEP4ALL en er nog vragen zijn kun je contact opnemen met parkinson verpleegkundigen Esther van Leeuwen / Angret Minten.

Na afloop van de presentatie bedankt Chantal Esther met een bos bloemen voor haar uitleg en worden er folders uitgedeeld voor de bijeenkomst van 9 juni waar een productenbeurs gehouden zal worden. Een markt met hulpmiddelen voor parkinson patiënten welke voor iedereen toegankelijk is.

Zegt het voort, zegt het voort.

In juli en augustus zijn er geen bijeenkomsten vanwege de zomervakantie.
Op 8 september starten we weer met neuroloog Lauwerse.