Parkinson en rijvaardigheid

Door Ine Kuijs

Presentatie door Hans Kuijs

Na de diagnose Parkinson in 2014 in het Radboudziekenhuis in Nijmegen kreeg Hans van de Parkinsonverpleegkundige een folder mee ‘Autorijden bij de ziekte van Parkinson’. Naar aanleiding daarvan heeft hij zich verdiept in dit onderwerp.

In zijn diensttijd heeft hij de opleiding tot rijinstructeur gevolgd. Na zijn diensttijd heeft hij als bijbaan nog gewerkt als rijinstructeur. Door deze ervaringen was hij geïnteresseerd in het onderwerp en heeft zich er verder in verdiept.

Volgens Hans is er geen wettelijke verplichting om je ziekte te melden, maar je hebt wel de morele plicht. Dit staat in artikel 5 van de wegenverkeerswet. Je mag jezelf en anderen niet in gevaar brengen. Uiteraard is het van belang als je Parkinson hebt om te kijken of het nog verantwoord is om te rijden en kritisch te luisteren naar partner of kinderen, maar een objectief oordeel van een professional kan het best uitsluitsel geven.

Hans heeft het traject dat beschreven stond in de folder van het Radboud zo snel mogelijk na zijn diagnose gevolgd. Dit om moeilijkheden te voorkomen als je in het verkeer een ongeluk zou veroorzaken. Indien niet bekend is bij de verzekering dat je Parkinson hebt, dan zou dat consequenties kunnen hebben voor de schade die na een ongeluk moet worden uitbetaald.

Hans heeft zijn probleem gemeld bij het CBR en heeft een gezondheidsverklaring meegestuurd. Hij is daarna door het CBR doorgestuurd naar een hem niet bekende neuroloog voor nader onderzoek en heeft bij het CBR een rijtest gehad. Dit is geen examen, maar je rijdt met een medewerker van het CBR een rondje om te kijken of je nog veilig genoeg in het verkeer bent. Indien nodig krijg je wat tips waar je extra op kunt letten.

Uiteraard zijn er kosten aan dit alles verbonden.

 • De gezondheidsverklaring kost € 34,80. Hiermee betaalt u de diensten van het CBR:
  • De beoordeling van uw rijgeschiktheid.
  • Een eventuele rijtest.
  • Adviezen over bijvoorbeeld aanpassingen aan uw auto.
 • Basistarief voor een keuring: € 99,15. Hiervoor gebruikt de specialist maximaal 30 minuten:
  • 15 minuten voor de keuring
  • 15 minuten voor de voorbereiding en het opstellen van het rapport na de keuring.
 • Indien de rijbewijskeuring niet alle informatie oplevert voor het CBR, dan verwijzen ze door voor aanvullend onderzoek. Ook die kosten moeten zelf betaald worden.

Indien u het niet eens bent met het besluit van het CBR, dan kunt u bezwaar maken óf een herkeuring aanvragen. Voor verdere informatie kunt u ook kijken op de site www.CBR.nl

Hans had nog graag de tv-uitzending van Parkinson-tv willen laten zien van september 2017, maar dat lukte niet door technische problemen bij de Biechten. Zie voor de uitzending: http://www.parkinsontv.nl/uitzending-35-verkeer-parkinson/gemistdetail

Tussen de 35-40 personen hebben de middag bijgewoond en verschillende mensen kwamen tussendoor met allerlei vragen en opmerkingen als aanvulling op de ervaringen van Hans. Hierdoor werd duidelijk dat het onderwerp leeft bij de mensen met Parkinson en hun familie. De conclusie van de middag was, dat het vooral je eigen morele verantwoordelijkheid is om je te laten testen door de organisatie die daarvoor verantwoordelijk is: het CBR. Je krijgt dan inzicht in je rijgedrag en weet of je wel of niet veilig genoeg bent in het verkeer voor jezelf, voor je passagiers en je medeweggebruikers.