Ontdek de Picasso in jezelf

Door Ine Kuijs

Aanwezig: het was deze keer rustiger dan we gewend zijn. We waren in totaal maar met zo’n 20 personen. 

Jofke van Loon is de eigenaresse van studio Xplo, waar je teken- en schilderlessen kunt volgen. Ook heeft zij de Taktila-methode ontwikkeld, waardoor mensen met een visuele handicap ook creatief bezig kunnen zijn.

Xplo is ook een erkend leerbedrijf waar stagiaires de begeleiding kunnen krijgen die ze nodig hebben voor hun studie. Helaas was Jofke ziek, dus heeft ze voor vervanging gezorgd en hebben 3 van haar stagiaires de middag overgenomen. Heel lastig om op zo’n korte termijn de presentatie van een ander over te nemen, zeker als je daar nog niet zoveel ervaring mee hebt en zelf nog student bent!

Er werd gestart met een korte uitleg van de Taktila methode en er werd kort verteld over Picasso. Hij staat bekend om zijn vele stijlen. Bij elke stijl werden voorbeelden getoond. Ook Picasso blijkt veel bezig te zijn geweest met het op een andere manier waarnemen, onder andere bevoelen van dingen om tot een schilderij te komen. 

De vraag was daarom ook: Hoe ziet iets eruit dat je nog nooit hebt gezien, maar wel gevoeld? Hoe kun je het omschrijven? Hoe kun je het schilderen als je het nog nooit hebt gezien? Aan de hand van de structuur kun je een beeld krijgen van wat je voelt. Bijvoorbeeld: het is koud, hard, zacht, glad, rond etc. Iedereen mocht een voorwerp pakken en dit bevoelen. Dit mocht op papier worden beschreven en naar aanleiding van die tekst mocht een schets op papier worden gemaakt. Het hoefde helemaal niet te lijken op het voorwerp, maar het moest je gevoel uitdrukken. Daarna mocht de schets met wasco worden uitgewerkt op een groot vel papier.

Achteraf zijn de verschillende tekeningen eerst met de stagiaires en later in de hele groep bekeken en geëvalueerd. Het was een gezellige en creatieve middag.