Muzikale zangmiddag onder leiding van Emiel Hoefnagel & overhandiging cheque door Angret Minten

Door Ine Kuijs

Aanwezig: in totaal waren we met zo’n 30 personen.

Marieke opent de middag. Het wordt een bijzondere start, want Angret Minten, de Parkinsonverpleegkundige van het JBZ, heeft de Florence Nightingale-prijs gewonnen. Een prijs die het JBZ uitreikt aan een werknemer die zich bijzonder verdienstelijk maakt voor het welzijn van patiënten. De prijs bestaat uit een cheque van € 5000,-. Angret overhandigt de helft van het bedrag aan het Parkinsonnetwerk en de andere helft aan het Parkinsoncafé Den Bosch. De cheque is door Angret uitgereikt aan Paul Engelkamp, een van onze vrijwilligers en zelf ook parkinsonpatiënt. Bedankt Angret, namens alle bezoekers van het Parkinsoncafé!

Tevens nemen we deze middag met een bosje bloemen afscheid van Marieke. Zij gaat het bestuur verlaten. Ze is vanaf het begin lid geweest en heeft veel voor het Parkinson café betekend. Namens alle bezoekers van het Parkinsoncafé: bedankt Marieke voor je inzet!

Onderwerp van deze middag: muzikale zangmiddag onder leiding van zangpedagoog, logopedist en dirigent Emiel Hoefnagel.

Emiel is dirigent van een Parkinsonkoor in Nijmegen: ‘de Mr.P’s Singers’. Hij heeft het 4 jaar geleden opgericht en het bestaat nu uit 40 leden. Met zijn koor heeft hij in Den Bosch gezongen op het congres van het Parkinsonnet. Ook zong zijn koor op de ‘Wereld Parkinsondag’ en ze werden zelfs uitgenodigd door Erik Scherder om te komen zingen in het concertgebouw in Amsterdam. Uiteraard geweldige ervaringen voor de leden van het koor.

Zingen vinden veel mensen leuk, het werkt heel ontspannend, maar kan ook heel belangrijk zijn voor de sociale contacten. In een gewoon koor kun je als Parkinsonpatiënt tegen problemen aanlopen, omdat je gezondheid achteruit gaat. In het Parkinsonkoor zingt men vooral met veel plezier en houdt men rekening met problemen die je minder goed zouden kunnen laten functioneren in een gewoon koor.

Emiel heeft ook een prijs gewonnen van € 5000,- en heeft besloten het geld te besteden aan het investeren in ‘het zingen met Parkinsonpatiënten’. Volgens Emiel is ‘zingen vol overgave’ van belang. Ook als je ouder bent, kun je er nog veel plezier aan beleven. Hij wilde een filmpje op youtube laten zien, maar de techniek liet ons in de steek. Op youtube vond ik het volgende filmpje van Emiel met zijn koor: https://www.youtube.com/watch?v=Kuu0DhqZLuw

Emiel had met behulp van een PowerPointPresentatie nog wat algemene informatie, die hij in het kort besprak. Vlak voor de pauze heeft hij een quiz gedaan en wat korte stukjes gezongen, maar na de pauze begon het echte werk. Met elkaar hebben we bekende Nederlandse en een paar Engelse liedjes gezongen, die konden worden uitgezocht op een lijst die hij toonde op de presentatie. Al met al was het een gezellige middag.

Voor het oprichten van een koor lijkt er op dit moment in Den Bosch nog niet veel belangstelling. Maar wie weet als er iemand opstaat die zich daarvoor gaat inzetten.