Muziek/zang – Luister en doe mee

Door Ine Kuijs

Workshop door John Honings en Monique Hoogenboom

John en Monique hebben een programma gepresenteerd, waarin informatie werd gegeven over wat muziek doet met je hersenen, maar de nadruk heeft gelegen op het met elkaar bezig zijn met muziek. Monique vertelde over haar moeder die Parkinson had en jaren bij haar in huis heeft gewoond. Zij had op het laatst moeite met spreken, maar als ze zong, kon ze zich beter verstaanbaar maken.
Muziek is van belang voor het activeren van meerdere netwerken in onze hersenen en voor het maken van verbindingen met andere delen van de hersenen. Monique liet ons het boek ‘Singing in the brain’ van de neuroloog Erik Scherder zien. Paul Engelkamp had dit boek meegebracht. In het boek staat de unieke samenwerking tussen muziek en je hersenen beschreven. Muziek kan wonderen voor je doen.

Na een korte uitleg over cadans en ritme zijn wij in beweging gebracht. Geweldig om te zien dat iedereen al meteen in het begin van zijn stoel ging en door de zaal liep. Mensen met Parkinson hebben ervaren dat het bewegen mét muziek gemakkelijker is dan zónder.
John en Monique hadden allerlei muziekmaterialen meegebracht, waarmee de maat of het ritme van een melodie getikt kon worden. Maar ook onze stemmen zijn gebruikt door er allemaal tegelijk een willekeurige toon mee te maken. Hoger en lager, harder en zachter. Een golf van geluiden ging door de zaal.
Er zijn een paar liedjes ingestudeerd en samen gezongen, zelfs als canon. De zaal was ingedeeld in drie groepen en iedere groep zong zijn eigen deel. Vooraf was met het lied ‘The lion sleeps tonight’ in drie groepen een ritme getikt met holle, gekleurde buizen die ieder een eigen klank hadden: de boomwhackers. Als afsluiting mochten we zowel in canon zingen als met de boomwhackers de maat tikken. Na slechts een paar uur geoefend te hebben was er al een verbazingwekkend goed samenspel te horen. Er is volop genoten van het samen zingen en muziek maken. De reactie van mensen was: ‘Volgend jaar mogen Monique en John weer terugkomen’.

Ingestudeerde liedjes:
– Fa-ja-si-tong
– The lion sleeps tonight
– Vermoeidheidscanon