Mondzorg

10 mei aanstaande komt Marjolein van Stiphout, tandarts een presentatie verzorgen in Parkinson Café ‘s- Hertogenbosch. Zij is als tandarts verbonden aan onderstaande stichting en doet momenteel onderzoek naar mondzorg / mondgezondheid bij Parkinson.

Waarom een Stichting Mondzorg en Parkinson?
Mensen met Parkinson ervaren hun ziekte op heel verschillende manieren. Bewegingsstoornissen kunnen op heel verschillende plekken en momenten tot uiting komen. Je kunt ook last krijgen van geheugen- en concentratieproblemen. Velen hebben depressieve klachten.  Je kunt jong zijn of oud, je kunt nog werkzaam zijn of niet, je kunt je heel vitaal voelen of juist apathisch, het komt allemaal voor. Voor vrijwel iedereen is het een opgave om de balans te blijven vinden tussen wat je nog kunt en wat niet meer gaat. Omdat er zoveel kanten aan Parkinson zitten, is samenwerking tussen de verschillende vormen van zorg heel belangrijk. Gelukkig is dat in Nederland goed geregeld.

Mondzorg
Eén van de vormen van zorg die in dit verband nog niet zoveel aandacht heeft gekregen is de mondzorg. Omdat het idee ontstond dat hier iets belangrijks werd gemist, is op initiatief van twee Parkinsonpatiënten, Willem van der Boon, tandarts en Guus Onderwaater, organisatie adviseur, een stichting opgericht.

Een goede mondgezondheid is natuurlijk voor iedereen van belang, maar voor deze kwetsbare groep zijn het ontstaan van pijn, ontstekingen en beperkingen allemaal risico´s die zoveel mogelijk vermeden moeten worden. Dat de mondgezondheid van mensen met Parkinson slechter is dan die van een vergelijkbare gezonde populatie, kan te maken hebben met parkinsonsymptomen als rigiditeit en tremor. Maar of dat echt zo is, moet worden onderzocht. Hetzelfde geldt voor het idee, dat mensen met Parkinson letterlijk en figuurlijk een hoge drempel ervaren om naar de tandarts te gaan, omdat het een grote fysieke belasting en spanningen met zich mee zou brengen. En tenslotte is er een belangrijk sociaal aspect: het gevoel van eigenwaarde is toch al zo kwetsbaar als het gaat om verstaanbaarheid, speekselverlies, gezichtsexpressie, etc., dat alles wat kan helpen in de vorm van mondzorg, aandacht verdient.

De Stichting Mondzorg en Parkinson wil daarom verdiepen, verbreden en verbeteren. Verdiepen door research, verbreden door verbanden te leggen naar gerelateerde partijen en verbeteren door voorstellen te doen die het gevoel van eigenwaarde van mensen met Parkinson kunnen vergroten. Het onderzoek naar de kwaliteit van de mondgezondheid is inmiddels van start gegaan, onder meer dankzij subsidie van de Parkinson Vereniging. Er wordt op een breed front informatie verspreid door middel van presentaties in Parkinson Café’s, Parkinson Magazine en op symposia en congressen, ook in het buitenland (Genève 2013, Nice 2014).

Een gedachte over “Mondzorg

Reacties zijn gesloten.