Mondzorg bij de ziekte van Parkinson

Door Jannet Coppoolse

De bijeenkomst werd geopend door Miriam de Bekker, nadat zo’n vijfendertig geïnteresseerden de zaal waren binnengestroomd. Vlak voor de bijeenkomst werd Joost Liefhebber, medeorganisator van het Parkinson Café geïnterviewd over het  Parkinson Cafe door een verslaggever van de Bossche Omroep. Ook kon hij zijn verhaal vertellen als ervaringsdeskundige op het gebied van Parkinson. Vorige week vond er ook al een interview plaats, die keer door een verslaggever van het Stadsblad. Bent u benieuwd naar de inhoud van de interviews: let dan op uw brievenbus!

Miriam introduceerde Marjolein van Stiphout. Marjolein werkt als tandarts bij een centrum voor bijzondere tandheelkunde en in een algemene tandartsenpraktijk en doet onderzoek naar mondzorg bij de ziekte van Parkinson. Tevens is ze verbonden aan de Stichting Mondzorg en Parkinson (klik hier voor meer informatie).

Bij Marjolein werd de interesse voor dit onderwerp gewekt toen een collega tandarts de ziekte van Parkinson kreeg. Onderzoek naar mondzorg bij de ziekte van Parkinson bleek onontgonnen terrein.  Haar huidige onderzoek richt zich op de vraag of er bij mensen met de ziekte van Parkinson meer aandacht voor de mondzorg nodig is dan bij helemaal gezonde personen.

Het vermoeden bestaat bij haar en haar collega’s wel dat mensen met de ziekte van Parkinson meer problemen met betrekking tot de mondverzorging ervaren. In haar presentatie vertelde ze hoe de vermoede toename veroorzaakt wordt, wat de gevolgen zijn en vooral ook wat je eraan kunt doen. 
De oorzaak kan liggen in veranderingen in eetgedrag- en eetpatroon, verandering van mondverzorging (door bijvoorbeeld tremor of stijfheid) en verandering van speekselsamenstelling en hoeveelheid. Ook kan een bezoek aan de tandarts als meer stressvol worden ervaren.
Tandproblemen die zich daardoor kunnen voordoen zijn bijvoorbeeld gaatjes in het gebit, ontsteking van het tandvlees en een gebitsprothese die moeilijker op hun plaats te houden is. Mogelijke gevolgen zijn pijn in de mond, problemen met kauwen en spreken, het vermijden van sociale situaties en een hogere drempel om de tandarts te bezoeken.

Tips die Marjolein meegaf voor het schoonhouden van de mond:
– Het gebruik van een electrische tandenborstel (de tandenborstel doet het werk)
– Iemand anders laten poetsen als het motorisch niet goed meer lukt
– Ragers voor het schoonmaken tussen de tanden, door jezelf of een ander
– ls er niet afdoende gepoetst kan worden, dan kan bij ontstekingen overwogen worden met een gaasje gedrenkt in Perio aid (of een vergelijkbaar middel) de mond schoon te vegen, of water kan gebruikt worden.
– Bij aften ‘Aftamed’ gebruiken, verkrijgbaar bij de drogist
– Kunstgebit schoonmaken met een zachte tandenborstel (kindertandenborstel) en handzeep. Droogmaken en bewaren in een droog bakje. Daarnaast slijmvliezen met een zacht borsteltje poetsen met water.
– Bij verandering van eetgdrag: contact met dietist, psycholoog en logopedist leggen.

Wat de tandarts kan betekenen voor mensen met de ziekte van Parkinson? Vaker een controleafspraak inplannen, 1 keer per 3 maanden, kortere behandelingen, zo nodig juist meer tijd plannen voor controles en behandelingen. Daarnaast kan de tandarts poetsinstructie geven en de mondhygiënist inschakelen voor het optimaliseren van de mondzorg.

Tot slot werd het lopende onderzoek verder toegelicht. Bij het onderzoek zijn 70 patiënten met de ziekte van Parkinson en 70 controle personen betrokken. Uit de eerste resultaten blijkt dat er inderdaad meer pijn en meer kauwproblemen voorkomen bij de ziekte van Parkinson. Een wetenschappelijke publicatie volgt, waarna het ook de bedoeling is dat een artikel in Parkinson Magazine verschijnt.

Er volgde een vragenronde, waarbij de mogelijkheden rondom mondzorg verder uiteengezet werden. Er werden vragen gesteld als “Wat kun je doen als je moeite hebt met poetsen?” Voorgesteld werd een ander tijdstip op de dag kiezen, waarop het poetsen beter gaat. Daarna was het tijd voor een drankje.

De volgende bijeenkomst is op 14 juni. De presentatie wordt dan verzorgd door Karin de Bont, fysiotherapeut. De bijeenkomst gaat over fysiotherapie en Power Wellness Recovery, een overgewaaid oefenconcept uit Amerika. Na de zomervakantie start het Parkinson Café in september met het uitje naar de Isabella Kazerne. Wie graag nog wil aansluiten bij het bezoek aan de Isabella Kazerne is nog steeds van harte welkom! Aanmelding is verlengd en kan tot 21 juni.