Medicatie bij de ziekte van Parkinson

Door Marieke Janssen

Mw. H.M. (Ellen) van der Holst, neuroloog is sinds 2,5 jaar werkzaam als neuroloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Haar opleiding, als ook wetenschappelijk onderzoek heeft zij gedaan in het Radboud UMC. Vandaag vertelt zij meer over medicatie bij de ziekte van Parkinson.

Een paar fabels om mee te beginnen:
Het starten met pillen zo lang mogelijk uitstellen?
Niet waar
Het doel van medicatie is om de dopamine op het ‘goede niveau’ te krijgen en hierdoor de symptomen te verlichten en kwaliteit van leven te verhogen.

Alleen motorische symptomen van de ziekte van Parkinson zijn te behandelen
Niet waar
Bijvoorbeeld: depressie, slaapstoornissen, hallucinaties, speekselverlies zijn ook goed te behandelen.

Verder gaat de neuroloog in op uitleg over de ziekte van Parkinson, wat is het beloop van de ziekte: de ongecompliceerde fase, de tussenfase en de gevorderde fase van de ziekte. Maar het grootste gedeelte van de middag gaat over de medicamenteuze behandeling van de ziekte.
Behandeling is teamwork. Je doet het niet alleen maar samen met de naasten, de neuroloog, de verpleegkundige en het behandelteam.
En het gaat niet alleen om de pillen, voldoende beweging en goede voeding- voldoende drinken blijft enorm van belang.
Nog een paar goede tips voor de inname:
– neem de medicatie op tijd
– neem de medicatie in met water of appelmoes
Een goede tip van mevrouw Angret Minten, Parkinsonverpleegkundige volgde over de inname van Levodopa: inname met spa rood of jus d’orange werkt sneller, maar kan ook sneller uitgewerkt raken.

Een hele duidelijke presentatie over de medicamenteuze behandeling bij de ziekte van Parkinson.
Na de pauze was er tijd voor vragen. Angret Minten, Parkinsonverpleegkundige was ook aanwezig en samen met de neuroloog blijft dit een hele fijne combinatie.
Er is ingegaan op vragen van de bezoekers: waarom nu te starten met medicatie, wisselingen van medicatie door fabrikanten en medicatie & rijvaardigheid.
Voor persoonlijke vragen en bij twijfel blijft het van belang om altijd contact op te nemen met de eigen neuroloog en/ of Parkinsonverpleegkundige.

Heel erg bedankt Ellen van der Holst voor de duidelijke presentatie en het bezoek aan het Parkinson café. Graag tot een volgende keer.