Lekker eten met Parkinson

door Ine Kuijs

Deze middag werd verzorgd door diëtisten van Regio Den Bosch: Ludwien de Brabander, Linda van der Donk en Mieke Baken. Dit naar aanleiding van het boek ‘Lekker eten met Parkinson’ van Heleen Dicke (diëtist) en Gerrit Jan Bos (chef-kok). De auteurs hebben de voedingsrichtlijn van theorie vertaald naar de praktijk van de keuken. Het idee van het boek kwam van Joan van Haaften, die zelf Parkinsonpatiënt is. ‘Mijn concept voor dit kookboek is door de schrijvers van het boek omgezet  tot een lifestyle kookboek. Het helpt je met plezier te koken en te eten’, zoals hij zelf aangeeft in de inleiding.

Het is een boek met allerlei maaltijden, van ontbijt tot avondeten, maar ook met hapjes voor tussendoor. Daarnaast staan er veel praktische tips in het boek voor mensen met Parkinson. De recepten zijn vooral beoordeeld op factoren zoals vezels, smaak, zachtheid en eiwit. Eiwitten uit de voeding kunnen invloed hebben op de opname van levodopa. Verder wordt in het boek beschreven hoe je op de beste manier in een keuken kunt werken, welke hulpmiddelen mensen met Parkinson zouden kunnen gebruiken en er is gelet op de volgorde van ingrediënten in recepten en de beschrijving van de recepten, zodat je bijvoorbeeld niet ineens een ingrediënt helemaal toegevoegd hebt aan een recept, terwijl later blijkt dat je nog iets had moeten bewaren als decoratie.

Het boek is vooral bedoeld voor mensen met Parkinson die graag koken, maar door hun Parkinson tegen problemen aanlopen. In eerste instantie is een groep mensen zonder Parkinson bezig geweest met het bedenken van recepten. Deze zijn uitgeprobeerd door een groep mensen met Parkinson die van koken houden. Die hebben kritisch gekeken naar de recepten en hebben tips gegeven waar vooral op gelet moet worden. De tips zijn verwerkt in het boek. Het is vooral een boek geworden waarin wordt beschreven hoe je op een makkelijke en plezierige manier in de keuken kunt werken.

Na de uitleg van het boek mochten vijf verschillende recepten uit het boek worden geproefd, die de diëtisten voor ons hadden klaargemaakt. Tijdens het uitdelen van de hapjes werd een korte uitleg bij het recept gegeven door degene die het had bereid.

Gestart werd met een ontbijtrecept, een Birchner pap. Een vezelrijke maaltijd voor de start van de dag. Daarna een toastje met Hummus van doperwten. Vervolgens een couscoussalade met paprika, een Indiase warme rode linzensoep en tenslotte een heerlijke smoothy van ananas, mango en kokos. Het ene recept beviel de een beter dan de ander, maar over smaak valt dan ook niet te twisten. Het was opvallend stil tijdens het proeven. De opmerking ‘als de katjes muizen, mauwen ze niet’ werd niet voor niets genoemd.

Dank aan de diëtisten die zoveel tijd in deze middag hebben gestoken!

Als afsluiting was er een quiz, waarbij door twee personen het kookboek ‘Lekker eten met Parkinson’ kon worden gewonnen. Thea en Josephine waren de gelukkigen. Gefeliciteerd en geniet van dit leuke boek!