Het T-Huiz, comfortabel zelfstandig wonen met slimme technologie

Verslag door Ine Kuijs – de Vaan

Presentatie door Bernadette Joris
Aanwezig: rond 50 mensen

De naam T-Huiz staat voor: Techniek / Technologie, Hulpmiddelen en Zorg.

In 2 woningen in Den Bosch en Oss kunt u gaan ontdekken wat er voor technologische snufjes zijn, maar ook handige comfortmiddelen om bepaalde problemen in huis op te lossen. Het doel van het huis is om mensen langer thuis te laten wonen in hun veilige en vertrouwde omgeving. Het is ook nodig om de zorg bereikbaar en betaalbaar te houden.

Het T-Huiz is een initiatief van Brabantwonen en BrabantZorg in samenwerking met Koning Willem I College. Het huis is ingericht in een huiselijke setting. Men heeft in het huis ruim 70 hulpmiddelen. U kunt dingen uitproberen om te zien of het iets is voor het probleem waar u mee worstelt. In het huis kunt u zien hoe het werkt, voordat u iets aan gaat schaffen.

U kunt er ook dingen vinden die mensen in bepaalde situaties zelf hebben bedacht. Men staat in het T-Huiz open voor de vindingrijkheid van creatieve geesten en wil graag in contact komen met die personen, zodat meer mensen van hun product gebruik kunnen gaan maken. Hoe mooi is het om op deze manier met elkaar voor oplossingen te zorgen?

Bernadette wees er nog op dat niet zomaar alle dingen, die u nodig denkt te hebben, worden vergoed door de verzekering. Ze gaf als tip dat je bijvoorbeeld voor een verjaardag met familie en vrienden geld bij elkaar zou kunnen leggen om een hulpmiddel voor een persoon aan te schaffen. Niet nog meer bossen bloemen, die na een week verwelkt zijn, maar een comfortmiddel waar een persoon jaren plezier van kan hebben.

Het T-Huiz is niet alleen voor mensen met Parkinson, maar ook voor mensen met andere ziektes of mensen die door ouderdom bepaalde hulpmiddelen zouden kunnen gebruiken. Ook voor jongere personen die een ‘toekomst bestendig huis’ gaan bouwen kunnen er terecht voor informatie. Welke slimmigheidjes kun je nu al bij de bouw meenemen?

Medewerkers of vrijwilligers leiden u graag rond door de woning, maar daarvoor dient u wel een afspraak te maken. Ze geven uitleg over het gemak en het comfort van de verschillende producten. Het huis is geen commerciële instelling, dus verkoopt zelf niets en zal niet verwijzen naar bepaalde merken of bedrijven. U kunt daarvoor bijvoorbeeld naar Medipoint of de thuiszorgwinkel.

Na de pauze is er nog een aantal artikelen getoond en uitgelegd, waaronder een robot, een Compaan tablet, een groot servet van een handdoek gemaakt, een gemakkelijk te bedienen radio etc. Bernadette gaf hierbij uitleg.

Een servet gemaakt van een handdoek

En toen raakte de energie op van de microfoon en de robot en werd het tijd om de middag af te sluiten. Het was een bijzonder interessante middag met veel praktische tips.

Zie de site voor verdere informatie: https://www.t-huiz.nl/
U kunt een afspraak maken via de site, maar ook telefonisch zijn ze bereikbaar.