Het effect van stress en mindfulness op de ziekte van Parkinson

Door Ine Kuijs – de Vaan

Aanwezig: rond de 50 personen.
Opening door jarige Chantal, die kort toegezongen werd.
Enkele mededelingen:

Onderwerp van deze week: Het effect van stress en mindfulness op de ziekte van Parkinson, door Anouk van der Heide. Anouk is onderzoeker bij het Donders instituut in Nijmegen.

Volgens Anouk is uit verschillende onderzoeken gebleken dat stress een negatieve invloed heeft op  Parkinson(isme). Stress is spanning die je lichamelijk of geestelijk ervaart. Het zorgt voor fysieke, emotionele of mentale veranderingen en zorgt voor problemen als het langdurig aanhoudt en de stress niet afgeremd wordt.
Stressprikkels ontstaan diep in de hersenen. Anouk legde, met ondersteuning van beelden uit, wat er op zo’n moment in je lichaam gebeurt en hoe je lichaam daarop kan reageren.
Bij Parkinson(isme) kan stress ervoor zorgen dat je klachten verergeren. Vaak wordt de tremor heftiger, maar je kunt er ook slaapproblemen door krijgen of depressieve stemmingen, je motoriek kan verslechteren of je kunt juist overbeweeglijk worden. Ook kan het invloed hebben op het spreken en het logisch nadenken.
Mensen met Parkinson(isme) zijn gevoeliger voor klachten. Dopaminetekort kan ook een gevolg zijn van chronische stress. Het stresssysteem is uit balans. Het is van belang dat er bij de neuroloog aandacht voor is. Het verhogen of aanpassen van de medicatie kan helpen.
Het is belangrijk om te leren omgaan met stress en meer weerbaar te worden tegen stressvolle situaties. De mate waarin je mentaal goed kunt herstellen na een stressvolle situatie is te trainen, volgens Anouk. Omgaan met:

 • Niet blijven malen bij oncontroleerbare situaties
 • Positieve aanpak bij controleerbare situatie.

Manieren om stress te verminderen zijn fysiotherapie, lichamelijke activiteiten, ontspanningsoefeningen, mindfulness en meditatie. Mindfulness: is het vermogen om je volledig bewust te zijn van het huidige moment, zonder hierover te oordelen en zonder te reageren op emoties.
Het zorgt voor:

 • Vermindering psychologische klachten en stress
 • Hoger gevoel van welzijn
 • Verminderen stress, angst en stemmingsklachten
 • Verlaging van de bloeddruk, hartslag en cortisol
 • Bij verschillende aandoeningen verbetert het de kwaliteit van leven
 • Positieve effecten blijven verbeteren na de training.

De powerpointpresentatie van Anouk is terug te zien door hier te klikken.

Na de pauze was er een yogadocente, Jolanda de Ruijter uit Elshout. Zie Jolanda de Ruijter – Yoga4parkinson. Zij gaf een korte uitleg over wat yoga is en waarom het goed is voor je. Zij heeft een speciale Parkinsongroep in haar yogaschool. Enkele opvallende zinnen uit haar uitleg:

 • Yoga moet stabiel en comfortabel zijn.
 • Jezelf verbinden met je aandacht.
 • Uiteindelijk stiller worden in je hoofd.
 • Oefening om dichter bij jezelf te komen.
 • Yoga kan het vertrouwen in je lichaam weer teruggeven.
 • Komen in het moment van nu.

Na haar uitleg heeft ze een zeer ontspannen yogales gegeven, waar iedereen staand of zittend aan mee kon doen. De grote groep die aanwezig was, verdeelde zich over de ruimte en deed enthousiast mee. Een heerlijk einde van een interessante middag.
Indien u belangstelling heeft voor yoga en zelf thuis aan de slag zou willen gaan, dan zijn er ook op youtube filmpjes te vinden van allerlei oefeningen.

Dit was het laatste Parkinson(isme)café van dit jaar. Dinsdag 13 september is het eerste café van het nieuwe jaar. We hopen daar iedereen weer gezond te zien. Fijne vakantie.