Hans Holtslag: “Trillende Tranen”

door Chantal Lambooij

Vanwege Carnaval vond het Parkinson Café in februari plaats op de derde dinsdag in plaats van de tweede. We konden de vrolijke sfeer van carnaval doorzetten aangezien cabaretier en oud-ziekenverzorgende Hans Holtslag ons kwam vermaken met zijn theatervoorstelling “Trillende Tranen”. Er was duidelijk interesse voor deze voorstelling, we hebben veel nieuwe bezoekers mogen verwelkomen. Met een bezoekersaantal van ongeveer 65 was de zaal goed gevuld.

Karin de Bont opende het café met een woord van welkom. Ze noemde nog een keer de doelstellingen van het Parkinson café:
– Elkaar ontmoeten in een informele en ontspannen sfeer
– Ervaringen uitwisselen en informatie verstrekken
Dit alles is bedoeld voor parkinsonpatiënten, mantelzorgers en andere geïnteresseerden.
Het Parkinson Café is tot stand gekomen door professionals uit het Parkinson netwerk en draait op dit moment op professionals en vrijwilligers. We zijn nog steeds op zoek naar mensen die hun steentje bij willen dragen aan het Café. Mocht u hierin interesse hebben, dan kunt u dit laten weten aan een van de bestuursleden, te herkennen aan de oranje broche (hoedje). Meer informatie vindt u op deze website onder het kopje “Wat kunt ú doen?”.

Vervolgens werd er een oproep gedaan uit naam van het Radboud-ziekenhuis. Zij zijn op zoek naar parkinsonpatiënten die last hebben van “freezing”. Ze zijn bezig met twee verschillende onderzoeken hierover. Meer informatie is te lezen op de website van het Parkinson Café.

Dan was het nu tijd voor de hoofdact van de middag:
Hans Holtslag, zelf parkinsonpatiënt, nam ons mee in zijn leven met de ziekte van Parkinson.
Zijn theatervoorstelling is “geboren” op de fysiotafel en ging over zijn eigen lijf. Hij “speelt wat hij heeft en heeft wat hij speelt”. Hij nam ons op humoristische en muzikale wijze mee in de fase van zich goed voor willen doen, ondersteund door het lied “The great pretender” van niemand minder dan….. Jimmy Parkinson!. Maar hij vertelde ons ook over de fase waarin hij zijn masker af moest zetten omdat de verschijnselen van Parkinson niet meer te onderdrukken waren en hij er door de Parkinson ook een masker bij kreeg. Verschillende beroemdheden kwamen voorbij: Shakespeare, Beethoven, Charlie Chaplin met “een lach die glimt” en het lied “Minnekozen”, een vrije vertaling van een lied van Elvis Presley.
Lachwekkende anekdotes en heftige ervaringen werden gedeeld en uitgebeeld: paragliden en jezelf vervolgens op charmante wijze ontdoen van de parachute, driewielfietsen voor de eerste keer. We kregen levenslessen mee: “Je moet eerst omarmen waar je last van hebt voordat je het los kunt laten”en “Leg je aandacht daar waar je heen wil, dan ben je al halverwege”.
Tot slot kregen we een klein voorproefje te zien van zijn nieuwe voorstelling “Kristallen tranen” en werd het boekje “Trillende tranen” door het Parkinson café geschonken aan de bezoekers. Hans Holtslag zal in september samen met neuroloog Bas Bloem naar Amerika reizen om zijn voorstelling te geven tijdens het Wereldparkinsoncongres!

Ook werd er aandacht besteed aan een van de bezoekers: Frank van Empel, auteur van het boek “Parkinsonhotel”. Hij gaat op 27 februari 2016 een voorstelling geven in Tilburg, er zijn nog kaarten beschikbaar.

Het was een zeer geslaagde voorstelling die moeilijk in woorden te vatten is. Dank Hans Holtslag, voor een humoristische en positieve kijk op de werkelijkheid. Wat ons betreft is het zeker voor herhaling vatbaar!

Het volgende Parkinson Café is op dinsdag 8 maart 2016. Dan zal Irene Vermeulen, psycholoog, verbonden aan het Parkinsonnetwerk, ons meer vertellen over seksualiteit bij de ziekte van Parkinson. We starten om 14.00 uur, inloop om 13.30 uur.

Wij hopen jullie allemaal te mogen verwelkomen!