Geneesmiddelen en de ziekte van Parkinson

door Olga Beverwijk

GENEESMIDDELEN EN DE ZIEKTE VAN PARKINSON, dat was de titel van de themamiddag op dinsdag 10 februari 2015 in het langzamerhand steeds meer vertrouwde Parkinsoncafé in Den Bosch (Rosmalen).De organisatie had deze keer de heer Henk Nooijens, apotheker bij de BENU Apotheek de Croonprins in Rosmalen uitgenodigd om ons meer te vertellen over de verschillende soorten medicijnen, die tot doel hebben om de verschijnselen van onze ziekte in toom te houden. Bij de aanwezigen (ongeveer 55 personen) leefde vanaf het eerste moment sterk de vraag waarom de één dit medicijn krijgt voorgeschreven, waarom de ander dat en waarom mag de derde voorlopig nog geen enkel medicijn slikken.

De heer Nooijens begon met een heldere uitleg over ons zenuwstelsel en de werking tussen hersenen en organen (en vice versa) d.m.v. de zogenaamde neurotransmitters, de boodschappers tussen de zenuwen onderling en de receptoren. Deze uitwisseling door boodschappers vindt o.a. plaats in de vorm van elektrische stroompjes, die meetbaar zijn m.b.v. een EEG of ECG of zelfs acupunctuur. Neurotransmitters zijn heel belangrijk, omdat zij onze zenuwen (en spieren) kunnen stimuleren of afremmen. Tot de neurotransmitters behoren Endorfine en Adrenaline (daar krijg je energie van). Met acethylcholine kun je juist het tegenovergestelde bereiken. Als laatste vertelde de heer Nooijens over de ons allen zeer bekende stof: dopamine. Na een hele kleine pauze kwamen de verschillende soorten medicijnen en vooral welke stof waar inzat, aan de orde. Ook legde hij uit dat het zeer belangrijk is om de medicijnen volgens een vast ritme in te nemen met water en om daarna een tijdje even niks te eten. Alhoewel al deze theorie van de medicijnen voor de meesten van ons best wel zware kost is, heeft de heer Nooijens ons toch goed en deskundig geïnformeerd. De gebruikte sheets met daarop alles wat er vanmiddag ter sprake is gekomen, kunt u via deze link op deze website terugvinden.

Door al dat gepraat waren de kelen behoorlijk drooggelopen en werd het de hoogste tijd voor een drankje in het café. Daar werden onderling nog vele eigen ervaringen met het gebruik van de verschillende soorten medicijnen uitgewisseld.

Bekijk hier het videoverslag (door Wim van der Meer):

Bekijk hier de foto’s (gemaakt door Olga Beverwijk):

De volgende bijeenkomst is op dinsdag 10 maart om 14.00 uur op het bekende adres in Rosmalen. Onderwerp van gesprek is dan de ERGOTHERAPIE. Wij hopen u dan weer te mogen verwelkomen.

PDF-icon

Geneesmiddelen bij de ziekte van Parkinson (pdf)