Ergotherapie & hulpmiddelen

door Olga Beverwijk

Zo’n 55 mensen waren naar het Parkinsoncafé gekomen om meer te weten te komen over het onderwerp van de maand maart : “Ergotherapie en Hulpmiddelen “. Een goede zet van het organisatiecomité, omdat wij als Parkinsonpatiënten, er zeer zeker ons voordeel mee kunnen doen. Ergotherapie stelt mensen namelijk in staat om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven functioneren tijdens het uitoefenen van onze dagelijkse activiteiten. Allerlei praktische hulpmiddelen staan ons als Parkinsonpatiënt ter beschikking om onze afhankelijke hulpvraag zo lang mogelijk voor ons uit te schuiven: je kunt hierbij denken aan speciaal bestek bij het eten,  rubber staafjes om je potlood/pen om hem beter vast te kunnen houden (waardoor je handschrift opeens weer wat leesbaarder  wordt), handige hulpjes voor het omdraaien in bed, een speciale muis voor het werk op de computer of een touwtje met een haakje om gewoon lekker zelf je jas aan te kunnen trekken.

Aan de hand van een kort filmpje van het Parkinsonnet werd één en ander snel verduidelijkt.  Ergotherapie vindt niet alleen in de behandelruimte van de ergotherapeut plaats. Veel vaker komt het voor, dat de ergotherapeut juist naar de plek komt, waar de problemen zich voordoen, zoals thuis, op het werk of op school. Anne van Dam (van Ergotherapie van Dam uit Schijndel) en Monique Goossens (van Ergo Den Bosch), gaven met behulp van het grote computerscherm veel informatie over wanneer je jouw specifieke hulpvraag  aan een ergotherapeut voorlegt. Je kunt zelf tot de conclusie komen, dat je wel wat hulp kunt gebruiken, maar ook de mantelzorger of jouw eigen fysiotherapeut kunnen aan je zien, dat je op het gebied van mobiliteit (zowel binnenshuis als buiten), zelfverzorging, huishouden, communicatie, hobby en vrije tijd, niet meer op je vertrouwde niveau presteert. Na een eerste kennismaking door middel van een intake gesprek wordt geprobeerd inzicht te krijgen, in wat je in de dagelijkse activiteiten nodig zou hebben om zelfstandig te kunnen blijven functioneren. Samen wordt er vervolgens een behandelplan opgesteld. Hiermee ga je aan de slag en na verloop van tijd wordt er gekeken of het advies en de behandeling succes hebben gehad. Als laatste koppelt de ergotherapeut zijn/haar bevindingen terug naar de verwijzer.

Na een korte pauze was het tijd voor een praktisch voorbeeld.  De twee ergotherapeuten hadden gekozen voor hulpmiddelen bij het omdraaien in bed. Met behulp van een handig rekje onder een matige matras, die op zijn beurt weer in een gammel bed lag, werd ons in acht duidelijke stappen geleerd, hoe we ons makkelijk in bed kunnen omdraaien. Het werd door Monique prima voorgedaan en Anne gaf met goede instructies door de microfoon aan, welke stappen Monique moest nemen. Het werd een vrolijk einde van een nuttige middag.

Tijd voor een drankje in het café én om onderling nuttige tips uit te wisselen, want velen van ons blijken zelf (soms hele) simpele, maar zeer bruikbare oplossingen voor hun dagelijkse problemen te hebben bedacht: bijvoorbeeld door in plaats van het slimme rekje, een stevig touw aan de lattenbodem van het bed te knopen. Op die manier ontstaat een brede lus, die als een treklus kan fungeren bij het omdraaien in bed.  Voordeel hiervan is, dat de lus op meerdere plaatsen te grijpen valt, terwijl het hekje vaak maar op één plek gebruikt kan worden. De foto’s kunnen misschien één en ander nog duidelijker maken.

De volgende bijeenkomst is op dinsdag 14 april a.s. om 14.00 uur op de bekende plek en dan zal een notaris ons veel vertellen over Parkinson en Recht. JIJ KOMT DAN TOCH OOK ??????

Bekijk hier het videoverslag (gemaakt door Wim van der Meer):

Bekijk hier de foto’s (gemaakt door Olga Beverwijk):