Er valt wel degelijk een spelletje te spelen met “P”

door Olga Beverwijk

Dinsdag 13 oktober stond er voor het Parkinsoncafé in Rosmalen een spelletjesmiddag op het programma. Deze keer geen moeilijke, maar altijd wel interessante informatie, nee, gewoon lekker een kaartje leggen of sjoelen. Een aantal fanatieke bridge-spelers had het “spelmiddagidee” neergelegd bij de organisatie. Die zag er wel wat in: gewoon de hele middag lekker met elkaar babbelen en ervaringen uitwisselen en ondertussen een spelletje spelen. Toch was de groep beduidend minder groot dan op de vorige middagen. Het was helemaal opmerkelijk, dat diegenen, die om een spelletjesmiddag gevraagd hadden, er zelf niet waren. Zo’n 28 personen hadden wel zin om met “P” een spelletje te spelen. Dat werd door de organisatie duidelijk op prijs gesteld, want iedereen werd bij binnenkomst beloond met een GRATIS kopje koffie / thee én … in de loop van de middag tot twee maal toe een over(n)heerlijk warme snack.


Videoverslag (door Wim van der Meer)

Na het openingswoord werd er in kleine groepjes aan diverse tafeltjes druk en fanatiek gespeeld. De sjoelschijven vlogen af en toe door de zaal in een poging om zoveel mogelijk schijven in de diverse vakjes te schuiven. Lang niet gedaan en toch wel weer eens leuk. Velen van ons maakten ook van de gelegenheid gebruik om kennis te maken met het koersbal. Een redelijk onbekend spel, maar toch door veel ouderen beoefend. Het was goed om te ervaren, dat het gooien van zo’n koersbal-bal door de aparte vorm en de ongelijke gewichtsverdeling niet zo gemakkelijk was, als dat het er in eerste instantie uitzag. Veel ballen rolden met een enorme vaart en veel lawaai via de zijkant van de mat af de zaal in, wat uiteraard niet het doel van het spel is. Naast sjoelen en koersbal waren de kaartspelen, zoals jokeren, hartenjagen, rikken en klaverjassen duidelijk favoriet bij de deelnemers. Maar ook de bordspellen, zowel bekend (Rummikub, Scrabble, Mens erger je niet) als onbekend (Chromino) werden gespeeld. En dat alles onder het motto: dit is ongemerkt een uitstekende manier om het geheugen te trainen en de hersenen actief te houden.

Tegen vieren hebben we een gezellige spelmiddag afgesloten. Jammer als u er dit keer niet was, maar volgende keer beter.

De volgende bijeenkomst is op dinsdag 10 november. De middag heeft als thema “Logopedie & Parkinson” en wordt verzorgd door logopedisten uit het ParkinsonNet. Wij zien u graag op die dinsdag in “De Biechten”in Rosmalen.