Denken, praten en beslissen over de laatste levensfase door de NVVE

Door Ine Kuijs

Olga van Beverwijk verrast Parkinsoncafé met cheque

Olga Beverwijk verrast Parkinson Café met cheque

Op dinsdag 11 oktober werd het Parkinson Café bezocht door een grote groep mensen, waaronder verschillende nieuwe gezichten. Zij werden welkom geheten door onze voorzitter Karin de Bont. Daarna was er nog een korte huishoudelijke mededeling.
Vervolgens werd het Parkinsoncafé door Olga Beverwijk verrast met een cheque van € 240,-. Door haar ziekte heeft ze haar werk op moeten geven en als afscheidscadeau heeft ze geld gevraagd voor twee goede doelen. Een van de doelen was ons café. Geweldig. Dank je wel Olga. Het bestuur gaat ervoor zorgen dat aan jouw verzoek wordt voldaan. Het geld zal  besteed gaan worden aan een extraatje voor onze doelgroep.

Levenseinde: keuze, wil, wet en praktijk

PDF-iconDownload hier een PDF van de PowerPoint presentatie

De middag werd verzorgd door Jannie Willemsen, medewerkster presentatiedienst van de NVVE (Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie). Nederland is een van de weinige landen waar euthanasie toegepast mag worden, mits er een wettelijke procedure wordt gevolgd.

De presentatie bestond uit drie onderdelen:
– wetten en rechten van de patiënten
– keuzes aan het einde van je leven
– uitleg over de NVVE en over wilsverklaringen, die de vereniging heeft opgesteld

Jannie Willemsen

Olga Beverwijk

Het is fijn om te weten dat je recht hebt op een duidelijke uitleg wat er met je aan de hand is. Jannie raadde aan bij artsen en specialisten door te vragen als dingen je niet duidelijk zijn. Ook is het prettig om altijd met twee personen naar een gesprek met een arts te gaan, want met zijn tweeën hoor je meer dan alleen.
De plicht van de patiënt is artsen en specialisten goed te informeren, zodat zij een juiste diagnose kunnen stellen en een passende behandeling kunnen aanbieden. Als patiënt mag je altijd behandelingen die worden voorgesteld weigeren om wat voor reden dan ook, maar op goede zorg blijf je recht houden.

Om later problemen en spanningen in je familie te voorkomen is het van belang dat je nu al nadenkt over wat jij zou willen als je veel pijn gaat lijden of als er geen sprake meer is van  een draaglijk leven. Door dit op papier te zetten en ervoor te zorgen dat je dit met je huisarts, maar ook met je naasten deelt en dit zeker met regelmaat herhaalt met deze personen, is men op de hoogte van je wensen. Dat wil niet zeggen dat euthanasie dan ooit plaats gaat vinden. Er zijn nog heel wat stappen nodig als het zover is. Artsen zijn verplicht een vastgelegde procedure te volgen, voordat zij euthanasie uit mogen voeren.

Op de toegevoegde presentatie zijn de verschillende stappen en mogelijkheden te lezen die Jannie heeft uitgelegd. Op de site van de NVVE (www.nvve.nl) is ook informatie terug te vinden. Als je lid bent van de NVVE kun je verschillende documenten bestellen.

 

Het is voor velen een minder leuk onderwerp, maar wel belangrijk om eens stil te staan bij wat je zelf zou willen als je in een bepaalde situatie terecht zou komen. Dit geldt niet alleen voor mensen met Parkinson, maar voor iedereen.