De zorgmakelaar

Verslag door Ine Kuijs
Presentatie door Inge van Boxtel

Deze middag zijn veel mensen naar het Parkinson Café gekomen om te luisteren naar wat Inge te vertellen had. Fijn om te zien dat er zoveel nieuwe gezichten waren. Er waren ruim 50 personen aanwezig.

Inge had een PowerPointpresentatie bij zich, maar helaas liet de techniek ons in de steek. Het programma is op verschillende laptops gestart, maar vóór de pauze kon het niet worden geopend op het scherm. Inge moest het zonder beeld doen en dat was voor de luisteraars, maar zeker ook voor Inge heel vervelend. Beelden zijn een fijne ondersteuning van wat wordt verteld. Ook het spreken met en zonder microfoon ging niet helemaal goed, waardoor Inge lastiger te volgen was en mensen afhaakten. Heel jammer, want de informatie was voor velen interessant. Na de pauze heeft Inge met behulp van de beelden de informatie nog eens kort herhaald, waardoor alles wat duidelijker werd.

Inge is zelfstandig zorgmakelaar en kan ingeschakeld worden indien passende zorghulp gezocht wordt. Mantelzorgers betekenen veel voor een zieke, maar soms moet je extra professionele hulp inschakelen, omdat een mantelzorger niet alles alleen kan. Je weet vaak niet welke hulp je kunt krijgen, wie je in kunt schakelen, waar je moet zijn voor bepaalde ondersteuning of dat je recht hebt op bepaalde hulp en je weet niet altijd de weg. Een zorgmakelaar is daarin gespecialiseerd en kan je daarbij helpen. Zelfs bij het invullen van formulieren kun je een beroep doen op de zorgmakelaar.
Een zorgmakelaar kan bij je thuis komen om te inventariseren waar de overbelasting ligt of waar hulp nodig is. Ze kunnen dingen overnemen, maar dit zal altijd in overleg gaan.
Er zijn zorgmakelaars in dienst van e
Inge is zo’n zelfstandige zorgmakelaar. Je kunt haar inschakelen voor allerlei problemen bij wonen, welzijn, zorg, arbeid, financiën en wet en regelgeving. Zorgmakelaars hebben een adviserende taak, maar de regie blijft bij de zieke en de mantelzorger.

De hulp van een zorgmakelaar wordt alleen vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering.

Voor extra informatie zie de powerpointpresentatie:  mantelzorgmakelaar.