De neuroloog aan het woord

door Jannet Coppoolse (logopedist aangesloten bij ParkinsonNet)

Na een zomerstop werd het tweede seizoen van het Parkinson Cafe ingeluid met een presentatie van dokter Louwerse. Zij is doctor en neuroloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis en tevens collega binnen het ParkinsonNet. Er stroomden zo’n zestig luisteraars de zaal in, waaronder een aantal nieuwe gezichten, om haar verhaal over de ziekte van Parkinson te horen.

Dokter Louwerse wist helder, duidelijk en bondig de verschillende aspecten van de ziekte te belichten. Ze begon haar presentatie met een verhaal over een Londense chirurg in de 18e eeuw, die tevens geoloog was. Hij had een tuinman aan wie hij verknocht was, maar hij zag dat de tuinman alsmaar stijver werd en meer naar voren gebogen ging lopen. Hij beschreef wat hij zag bij deze meneer, alsook bij enkele patiënten die hij zag als chirurg. Zo ontstonden de eerste beschrijvingen van symptomen bij de ziekte van Parkinson. De chirurg en geoloog heette James Parkinson. De diagnose wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gesteld door te kijken en te luisteren naar de patiënt.
Naast een stukje historie ging dokter Louwerse in op de ontstaanswijze van Parkinson. Onlangs is ontdekt dat Alpha synucleine een eiwit is dat een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van de ziekte. Dit kan een sleutel zijn tot het vinden van nieuwe behandelingen van de ziekte.
Uit een ander onderzoek kwam naar voren dat mensen die veel koffie drinken, pijnstillers slikken en / of roken minder kans hebben om de ziekte van Parkinson te krijgen . Of worden mensen die roken niet oud en krijgen ze daardoor de ziekte niet??
Hieruit blijkt al dat de wetenschap hard bezig is met het doen van onderzoek naar de ziekte van Parkinson. Het stemt hoopvol dat vele onderzoekers tot nieuwe ‘oplossingen’  proberen te komen voor de ziekte. Ontwikkelingen die we vanuit het Parkinson Cafe graag op de voet volgen! Uiteraard vertelde dokter Louwerse veel meer interessante wetenswaardigheden. Deze zijn (deels) terug te vinden in de presentatie, die u hier aan kunt klikken.

Na ongeveer een half uur tijd had dokter Louwerse elk onderwerp in vogelvlucht belicht. De pauze werd deze keer in de zaal van de presentatie gehouden onder het genot van een drankje. Na de pauze was dokter Louwerse aanwezig om vragen te beantwoorden. Er werden vragen gesteld als: “Is bestraling een optie?”, “Wat kan de rol van een mesoloog zijn?”, “Is narcose voor mensen met de ziekte van Parkinson slecht?” Dokter Louwerse liet weten dat rondom een operatie het van belang is dat de medicatietijden niet aangepast worden aan de ronde op een afdeling, wat soms dreigt te gebeuren. Ook is het belangrijk vóór een operatie met de neuroloog te overleggen over de medicatie. Dat kan verwarring direct na de operatie voorkomen.  Er was voldoende tijd alle vragen te beantwoorden. Uit het applaus bleek de waardering voor deze toegewijde spreekster.
Het was fantastisch om zo’n heldere uitleg te krijgen van iemand die zo veel kennis heeft van de ziekte, maar het toch in heldere taal weet uit te leggen. Dat smaakt naar méér. We hebben goede hoop dat ze nog eens terug wil komen om een specifiek onderwerp, zoals de razendsnelle ontwikkelingen in de wetenschap, o.a. operatieve ingrepen, toe te lichten. We verheugen ons al op haar volgende presentatie.

De volgende bijeenkomst vindt plaats op 13 oktober en heeft een geheel ander karakter: voor de liefhebbers wordt een spelletjesmiddag georganiseerd. Spelletjes die al op de agenda staan (onder voorbehoud): sjoelen, Rummikub, Mens erger je niet, Triominos, koersbal, keesen en domino.

Weest allen van harte welkom!!!

Klik hier voor het verslag: Parkinson lezing september 2015 (PDF, 1MB)