Bezoekers van het Café aan het woord & activiteiten

Door Ine Kuijs

Tijdens de opening meldt Karin, onze voorzitter, dat het duofietsen in mei niet door kan gaan in verband met de hoge kosten. Er is inmiddels een nieuwe activiteit gevonden. Beeldend kunstenaar Jofke van Loon, eigenaresse van Studio Xplo, komt een workshop geven met als thema: ‘Ontdek de Picasso in jezelf’. Zie voor verdere informatie de website van het Parkinsoncafé.

Onderwerp van deze middag: bezoekers van het café aan het woord over hun hobby’s en een activiteit waaraan kan worden deelgenomen. Er waren ongeveer veertig personen aanwezig.

Muziek beleven door Joost
Een uitleg van Joost aan de hele groep over zijn grote hobby ‘muziek’ die hem helpt bij ‘het bewegen met Parkinson’. Joost komt uit een muzikale familie, waardoor muziek altijd belangrijk voor hem is geweest. Hij geeft aan dat het nu een van zijn ‘levenslijnen’ is, want door muziek lukt het hem om beter te bewegen. Door zijn Parkinson is hij nu al 5 jaar bewust bezig met muziek, omdat het voor hem een prikkel van buitenaf is waar hij gebruik van maakt om in beweging te komen en te blijven. Joost wandelt met een koptelefoon op, want dan lukt het bewegen hem beter. Zijn tempo ligt hoog door de muziek, omdat hij in de maat van de muziek loopt. Hij demonstreert dit op het toneel. Het is verbazingwekkend hoe groot het verschil bij het lopen mét en zónder muziek bij hem is. Ook zonder koptelefoon kan Joost door ‘muziek in zijn hoofd’ gemakkelijker in actie blijven. Hij luistert ook muziek, omdat hij daarvan geniet. Op de vraag of hij tips heeft voor bepaalde muziek, geeft hij aan dat ieder persoon houdt van zijn eigen soort muziek.
Tijdens zijn presentatie hebben we geluisterd naar: Prince, Hamid Baroudi en pianomuziek van de broers Lucas en Arthur Jussen. De pianomuziek gebruikt Joost om van zijn inspanningen tot ontspanning te komen.
Na het muziekonderdeel van Joost is de groep in drieën gesplitst, zodat er in 3 rondes van 10 minuten in een kleine groep kennis gemaakt kon worden met andere onderdelen.

Olieverfschilderijen maken door Ria
Ria is in juni vorig jaar gestart met schilderles. Ze heeft daar allerlei technieken aangereikt gekregen, waarmee ze aan de slag is gegaan. Hiervan had ze een aantal voorbeelden bij zich: de basis waarmee je begint, het mengen van kleuren, het schilderen van kant etc. Ria werkt nu nog vooral op kartonnetjes van de Action om de verschillende technieken onder de knie te krijgen. Een paar mooie werken heeft ze al op doek geschilderd. Ze had een aantal schilderijen en oefenopdrachten bij zich om te laten zien en uitleg te geven over de opbouw van de lessen. We waren allemaal onder de indruk van de prachtige resultaten die ze na slechts een klein jaar tekenles laat zien. Onze conclusie: Ria heeft talent! Zíj is onze nieuwe Rembrandt!

Vliegengordijnen met motief door Olga
Olga vertelt over het maken van vliegengordijnen met hulsjes: kleine kokertjes van een vaste afmeting in verschillende kleuren. Ze laat zien hoe ze dat doet en wat voor materiaal ze daarvoor nodig heeft. Allerlei foto’s komen voorbij met technieken die ze gebruikt, maar ook met patronen die ze al in een gordijn heeft verwerkt. De patronen maakt ze ook zelf. Ze zoekt een foto op internet, waarvan ze een telpatroon maakt.
Voor het verkleinen van de hulsjes heeft haar man een apparaatje gemaakt, waardoor ze van de kokertjes op een handige manier de helft of een kwart af kan halen.
Olga heeft inmiddels al heel wat gordijnen op verzoek van anderen gemaakt. Afgelopen winter 6 en dat was even genoeg. Ze stopt er nu mee, maar in het najaar gaat ze zeker weer starten. Olga, wat een geduld moet je hiervoor hebben. Het zijn kunstwerken! We waren onder de indruk.

Boksen door Léon en Harry
Léon is sport- en boksinstructeur en Harry is zijn vader. Harry heeft een klein jaar geleden de diagnose Parkinson gekregen. Léon heeft zich daardoor verdiept in ‘boksen en Parkinson’. Boksen is een uitstekende training voor lichaam en geest en versterkt het gevoel van zelfvertrouwen. Volgens Léon is juist het versterken van been- en armspieren van belang om zolang mogelijk zelfstandig te functioneren.
Vanaf de diagnose zijn Léon en Harry samen bezig geweest om te trainen.
Bijvoorbeeld het zelfstandig opstaan van een stoel en weer gaan zitten op een stoel is geoefend, omdat het Harry niet meer lukte. Hij had er hulp bij nodig. Harry heeft geshowd dat hij na oefening dit nu weer zelfstandig kan.
Zoals we inmiddels allemaal wel weten, is het in beweging blijven voor mensen met Parkinson heel belangrijk. Léon heeft ook plezier hoog in het vaandel staan. Hij blijkt een positief en enthousiast trainer te zijn die weet waar hij het over heeft.
Als afsluiting heeft Léon de hele groep boksopdrachten gegeven, die vol
enthousiasme door iedereen werden uitgevoerd. Tijdens de bokslessen wordt er niet tegen lichamen geslagen, maar tegen hulpmiddelen.
Léon is een gecertifieerd bokscoach. Hij geeft elke vrijdagochtend bij Fitland, Hedikhuizerweg 15, van 11.00 tot 12.00 uur boksles voor mensen met Parkinson. Er wordt daar gewerkt aan: flexibiliteit, stabiliteit, snelheid, kracht, balans, oog- /handcoördinatie, voetenwerk, waarbij vooral ook ‘fun’ van belang is. Voor meer informatie: Leonpijnenburg@ziggo.nl

We hadden er alle vertrouwen in dat het een leuke middag zou worden, maar wat hebben de personen die deze middag hebben ingevuld zich geweldig voorbereid en wat waren ze enthousiast! Joost, Ria, Olga, Léon en Harry bedankt voor deze fijne middag met elkaar. Je hebt wat gemist als je er niet bij was!