Afsluitende bijeenkomst  van 2015 in het teken van yoga

door Olga Beverwijk

Op de laatste bijeenkomst van 2015 in ons Parkinsoncafé Den Bosch waren 41 mensen nieuwsgierig naar de yoga met Parkinson ervaringen van Irene Vermeulen.
Stipt op tijd opende Marieke Janssen –de Bruin (logopediste bij het ParkinsonNet en Brabantzorg ) de bijeenkomst en maakte ons attent op het programma voor 2016, dat vermeld op een kaartje aan de kerstgroet was bevestigd. Deze kerstgroet werd aan het eind van de middag aan iedereen bij het verlaten van de zaal persoonlijk overhandigd.

Daarna was het de beurt aan Irene Vermeulen. Zij is gezondheidszorg-psycholoog bij Brabantzorg, heeft veel affiniteit met de Ziekte van Parkinson en zij is ook yogadocent. De aangewezen persoon dus, om eerst in theorie aan ons uit te leggen wat yoga is en waar het vandaan komt om daarna in de praktijk te ervaren wat yoga en Parkinson met je lichaam doet.
Yoga komt oorspronkelijk uit India en betekent “juk”, een hulpmiddel bij het verdelen van gewicht, zodat dat in evenwicht komt. Yoga is dus eigenlijk niets anders dan het laten stilstaan van wervelingen in het denken. Je wordt weer helder en rustig in je hoofd, maar dat gaat niet vanzelf . Het is een bewuste manier van leven om op die manier meer verbinding met jezelf en met anderen te krijgen.
Yoga werkt met de drie-eenheid: lichaam-adem-denken. Die hebben heel veel met elkaar te maken en beïnvloeden elkaar sterk: bijv. als je hoofd druk is, is je ademhaling onrustig en is je lichaam gespannen. Door  je lichaam te laten bewegen en bewust adem te halen, wordt je hoofd leger en rustiger. Je ontspant.
“Lichaam” wordt beïnvloedt door stress. De tremor wordt heftiger, onze lichaamshouding is wat naar voren gebogen en we hebben een hoge spierspanning. De ademhaling  wordt sneller en onrustiger en dat geeft dan weer allemaal zorgen in ons hoofd. Daarom moeten we op zoek naar de leuke dingen en gezellige contacten in ons leven, we moeten veel bewegen en leren omgaan met stress. (Makkelijk gezegd als “P” toch iets anders voor jou in gedachten heeft.) Niet alleen degenen met Parkinson heeft baat bij yoga. Door de zware taak, die de mantelzorger in deze kwestie heeft, is yoga ook van belang voor hem of haar. Zij moeten ook af en toe rust  kunnen krijgen in hun hoofd om de zware mantelzorgtaak te kunnen blijven volhouden.
Na alle theorie is het tijd voor de praktijk: de oefeningen worden zittend op een stoel uitgevoerd. In de zaal is het nu doodstil . Iedereen ademt heel bewust uit en probeert zo de spanning van zich af te laten glijden. Toch haken er ook mensen af. Ze staan er niet voor open of zij kunnen de oefeningen gewoon niet uitvoeren. Om alles perfect te kunnen ervaren, moet je goed naar achter in je stoel gaan zitten en je beide voeten tegelijkertijd krachtig in de grond plaatsen. Tsja, maar als je dan niet zo heel erg groot bent en je voeten met geen mogelijkheid in de buurt van de grond komen (ook al omdat je keurig rechtop zit in je stoel) en die voeten daarom ook never, nooit, niet krachtig in de grond kunt drukken, tsja, dan wordt het toch wel moeilijk om je hoofd te laten denken dat je lekker ontspannen zit.
Dus letterlijk en figuurlijk: stof om over na te denken, maar eerst een drankje in het Parkinsoncafé.  Daar wordt ook gelegenheid gegeven om vragen te stellen aan Irene Vermeulen. Als ieders vraag tot volle tevredenheid beantwoord is, wordt Irene door Marieke hartelijk bedankt voor haar bijdrage en krijgt zij als blijk van waardering, namens ons allemaal een prachtig boeket bloemen overhandigd. Dan gaat iedereen zachtjesaan naar huis.

De eerstvolgende bijeenkomst is op dinsdag 12 januari 2016 en het thema is de Ronnie Gardiner Methode  Jessica Manders en Ingrid Voncken zullen tekst en uitleg geven. Aanvang 14.00 uur, maar de zaal is al om 13.30 open. Er wordt op uw komst gerekend.

Dit decemberverslag is ook het laatste verslag van mijn hand. “P” heeft zoveel invloed op de fijne motoriek van mijn beide handen, dat ik mijn pen haast niet meer vast kan houden. Dat is de reden, dat wat ik opschrijf tijdens de bijeenkomst door mijzelf nauwelijks terug te lezen is en ook het uittypen op de pc gaat door de tremoren erg moeizaam. Ik heb, vanaf de opening van ons café in september 2014, van (bijna) elke maandelijkse bijeenkomst een verslag gemaakt. Ik heb het met veel plezier gedaan, maar nu is het tijd om letterlijk de pen door te geven aan: ……u??? Meld u aan bij de organisatie !! Doe het voor uzelf en voor de trouwe lezers. U krijgt alle medewerking en informatie van de organisatie.

Fijne feestdagen en een goed 2016.
Hartelijke Kerstgroet, Olga Beverwijk